Кои сме Ние?

За нашето семейство производството на вино е традиция, чиито корени трудно могат да се проследят.

Според фамилните „архиви” и спомени, още преди 6 поколения нашите предци са отглеждали лозя в различни части на Северна България, в това число и е района на Габровския балкан ( което всъщност е много сложна мисия).

НашатаИстория

В началото на 19 век, още преди Освобождението, семейството се преселва във великотърновско и тук пренася своя опит и богатите си познания в гроздопроизводството.

До скоро, виното ни не напускаше семейната изба и бе достъпно само за близки и приятели. Но преди 5 години, ние решихме, че е време да споделим фамилната традиция с всички вас. Така през 2017 година първият лозов масив от сертифицирани лозя стана факт. Той е изграден с посадъчен материал от най-добрите пипиниери в Европа и се намира в Дунавската равнина, район който е защитено географско наименование (ЗГУ), а землището на град Лясковец е защитено наименование за произход (ЗНП).

Ние знаем, че хубавото вино се прави от качествено грозде. За това следим всеки етап от процеса на производството. От обработката на почвата, през посадъчния материал, отглеждането на лозите и селектирането на всяко зрънце, което стига до вашата чаша.

Екипът наLege Artis

старши

Никола Върбанов

Никола Върбанов е меценат. Любител на изкуството и българските традиции. Основател и музикант в оркестър „Оникс”, той години наред полуляризира българската народна музика. Нашата философия, е че направата на качествено вино е изкуство, а нашето вино нямаше да бъде факт, без любовта и отдадеността на Никола към традициите. Именно той, пръв пали искрата, която запали всички, а именно – семейната традиция във винарството да стъпи на пазара за бутикови вина. Никола Върбанов дава началото на „Lege Artis”, инвестирайки в първите насаждения на сертифицирани сортове грозде.

Мениджър събития

Теодор Георгиев

Теодор Георгиев е счетоводител по професия, но това не трябва да ви заблуждава, че говорим за скучна личност. Освен професионален счетоводител, Теодор е и предприемач и много креативна личност. Развива собствен бизнес в сферата на кетъринг услугите и отдаването на инвентар под наем за кетъринг събития.

От скоро е и управляващ съдружник в „Новите лозя”, проект, който дава заявка за един от бързо развиващите се винаро-лозарски проекти в региона, предлагащ освен винен туризъм и организация на незабравими събития, естествено насред новите лозя. В този проект „скачаме” заедно, но за това ще имате възможност да прочетете в секция „новини” на този сайт.

Техник – лозар

Пламен Илиев

Пламен Илиев – още едно незаменимо звено от екипа ни. Пламен е потомствен лозар, наследил занаята от своя баща, който е учил занаят от баща си и т.н. и т.н. Лозарството в семейството на Пламен е начин на живот. Освен в засаждането и отглеждането на лозя, Пламен е и специалист в тероарно изграждане на лозови масиви.

Какво означава тероар за едно лозе: къде по света се намира то, на какъв климат, на каква надморска височина, с какво изложение, има ли до него океан, река или голям горски масив, върху каква почва, какви са съставът и способността й да задържа вода и топлина, каква е формировката на лозата, кой, от колко време и защо гледа това лозе, кой прави виното от него. Всички тези „подробности” са от значение за развитието на лозето. За това ние разчитаме на опита и познанията и на Пламен.

Гроздопроизводител

Калин Върбанов

Семейната традиция, в производството на вино, се предава от поколение на поколение в семейството на Калин Върбанов. Неговата първа любов е любовта към отглеждането на лозя и производството на вино. Важна роля за това изиграва не само фамилната традиция, но и факта, че Калин от 12-годишен живее в Испания и по-точно в сърцето на ѝ – Риоха, провинция, в която виното е култура и начин на живот.

Едва 22-годишен той избира да се върне в България и да започне собствени бизнес, с единствената цел-един ден да сбъдне мечтата си и да произвежда собствена марка вино.

Днес, тази мечта е реалност и както той обича да казва „ трудната работа те първа предстои”. Риоха все още е в сърцето му, за това Калин посещава Испания ежегодно, където обменя опит с местни винопроизводители и сюмелиери.

Техник-лозар

Николай Генчев

Модерното лозе не иска мотика, а иска техника. Опитът на Ники в отглеждането и поддържането на лозови масиви е важна предпоставка за производството на качествено вино. Излишно е да обясняваме прочинно-следствената връзка между добре гледаните лозя и доброто вино.

Николай е човекът, който започва да „прави” виното още с засаждането на първата лоза. Незаменима част от младия екип на „Lege Artis”, с когото също ще си сътрудничим на „Новите лозя”, за които както обещахме, ще научите подробност в секцията „новини” на този сайт.

Мениджър екип и медийни комуникации

Кристина Върбанова

Кристина Върбанова, по образование магистър юрист и магистър пиар и медийня комуникация е нашият мениджър екип и комуникации. Разбираме, че това е доста  странна длъжност, но не намерихме по-добър начин, с който да наречем нашия „ човек за всичко”.

Добрите ѝ комуникационни умения правят възможна връзката между нас и вас, нашите клиенти. А ролята ѝ в производството на вино се изчерпва до дегустацията му, но опитът ѝ като юрист и пиар са важна предпоставка за развитието на нашите проекти.

Енолог

Станимир Стоянов

Станимир Стоянов е председател на  Регионалната лозаро-винарска камара- Мизия, председател на УС на Съюза на енолозите в България, производствен директор в една от най-големите винарни в региона, инженер-технолог и консултант. Той е и създател на Винен дегустационен център на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Това кратко резюме не може да представи богатата автобиография на г-н Стоянов, за това няма да ви отегчаваме с повече факти. Важно е да отбележим, че Lege Artis нямаше да бъде това, което е без опита и професионализма на Станимир.

mincho varbanov
Техник – лозар

Минчо Върбанов

Минчо Върбанов, по образование богослов, но по призвание – земеделец. Любовта му към природата и земята отправят Минчо по пътя на земеделието. Освен зеленчукопроизводител, той полага ежедневни грижи и за лозарското стопанство. Ценител на истинското. От екологично отглеждани собствени зеленчуци – до качествено вино. Започнахме с това, че Минчо Върбанов е богослов, защото нетрябва да забравяме, че гроздето и виното заемат почетно място не само на трапезата, но и в духовния свят на предците ни.

Lege artis Мерло
Екипът на Lege Artis, Ви Благодари

за вниманието!